Stefan Erikson

torsdag 29 januari 2009

Ett framsteg för miljö- och energipolitiken


Jag läser med glädje på SVT.se att Kristdemokraterna vill slopa förbudet för att bygga nya kärnkraftsreaktorer. Som miljö- och kärnkraftsvän är detta ett mycket glädjande besked!


Bara det faktum att tankeförbud hindrat forskning och utveckling för säkrare och mer miljövänlig kärnkraft, har gjort att vi i Sverige tappat mycket fart i kärnkraftsfrågan. Jag är av den åsikten att forskning och utveckling av kärnkraft bara kommer leda till säkrare och bättre energikällor. Jag ser också stora fördelar om man fokuserar på kärnkraftsfrågan för att få en öppnare och mer saklig debatt.

Hur kärnkraften i Sverige kommer att se ut i framtiden och hur en politisk uppgörelse bör se ut är för tidigt att uttala sig om. Det är dock ett mycket viktigt och glädjande besked att även Kristdemokraterna öppnar upp för en diskussion i den här frågan.

Inför valet 2010 hoppas jag att Alliansen kommer ha en tydlig riktlinje klar för energipolitiken där kärnkraften är ett utvecklingsområde för renare och säkrare energiframställning, i symbios med vindkraft, solkraft, vattenkraft, vågkraft och framtida fusionskraft. Många parallella energikällor kommer behövas och vi måste jobba för att tillåta forskning och utveckling för allas vår framtid.

Inga kommentarer: