Stefan Erikson

onsdag 3 mars 2010

Hushållsnära tjänster är en jobbfråga!


Debatten om RUT och hushållsnära tjänster går vidare. Det är i och för sig kul att oppositionen börjar leverera eniga beslut, men konsekvenserna av desamma är oroväckande. Om Sahlin & Co vinner valet ska hushållsnära tjänster bort och 11 000 jobb hotas.

Två av tre svenskar vill ha kvar avdraget för hushållsnära tjänster, enligt Svenskt Näringsliv. Reformen ger dessutom mycket mer tillbaka än det kostar. Med fler i arbete och färre i utanförskap går till och med staten plus på att branschen växer. Företagarnas VD Anna-Stina Nordmark Nilsson menar att det är uppemot 35 000 jobb som hotas inom branschen för ROT och RUT. Hon menar också att för varje krona staten lägger på reformen så får man 1,5-2 kronor tillbaka. Men allt detta är Socialdemokraterna mot och vill ta bort.

Även ur jämställdhetssynpunkt är det märkligt att oppositionen vill ta bort RUT först, men att en tid behålla ROT-avdraget. Det är övervägande del kvinnor som arbetar just med hushållsnära tjänster. Kvinnor som nu fått ett jobb och tidigare antingen varit arbetslösa eller otryggt har jobbat svart.

Inga kommentarer: