Stefan Erikson

onsdag 24 mars 2010

Fredrik och Mona i duell hos Ekdal


Ikväll möttes statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas Mona Sahlin i Kvällsöppet med Ekdal. En intressant debatt med en del reflektioner.

- Mona kunde inte lova att skatten inte skulle höjas för kvinnorna.
- Fredrik lovade att skatten inte ska höjas för kvinnor.
- Fredrik undrade hur Mona skulle finansiera alla sina satsningar på allt och alla. Mona svarade inte.
- Mona vill satsa på forskning för att få fler jobb men vill inte riktigt kännas vid att Fredriks regering redan satsat mer på en fyraårig forskningsproposition än vad (S) gjorde under hela 12(!) år. Under bara 2009 satsades mer än under fyra (S)-år.
- Mona säger att hon tänker jobba med jobbfrågan i valrörelsen. Men valrörelsen har ju faktiskt redan börjat. Alliansen har jobbat för fler jobb under snart fyra år i majoritetsställning och minskat det långsiktiga utanförskapet. (strukturella förändringar som leder till långsiktigt lägre utanförskap, även i lågkonjunktur)
- Mona utlovar utredningar men inte leverans, t ex inom sjukförsäkringen. Det är skamligt att måla upp hopp om förändring när man inte säger när eller hur en sådan förändring ska ske.
- Fredrik lovar inte ofinansierade skattesänkningar utan mer pengar i plånboken för pensionärer och låginkomsttagare med starka offentliga finanser som grund.
- Var står Mona i skattefrågan? Hur ska de rödgrönas samlade skattehöjningspaket se ut?
- Mona stödjer inte (MP):s höjning på två kronor på bensinen. Okej, så hur ser oppositionens samlade politik se ut?
- Så vill Mona ha en blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken. Men hur ska det se ut när (MP) och (V) är mot kärnkraften och (S) också, medan väljarna vill ha kärnkraften mix med vattenkraft och förnybara energikällor, om alliansens energiöverenskommelse bygger på?

Inga kommentarer: