Stefan Erikson

tisdag 11 november 2008

Ägarlägenheter öppnar för nya möjligheter

När nu alliansregeringen föreslår att ägarlägenheter ska få införas i Sverige, kan detta innebära större valfrihet, bättre fungerande bostadsmarknad och större flexibilitet.

Ägarlägenheter finns i många andra länder men har först nu under alliansstyre blivit aktuellt för Sverige.

Den svenska bostadsmarknaden behöver reformeras. Ett stort steg i rätt riktning blev det när alliansregeringen tog bort räntesubventionerna för byggnation av hyresbostäder. Subventioner kan fungera kortsiktigt, eller om de utformas rätt. Men generellt sett är jag inte mycket för subventioner. Efter decennier så har subventionerna diskonterats in i kalkylerna för såväl byggherren som för den som hyr sin lägenhet.

Miljarder av våra skattepengar har rullat ut från det tidigare socialdemokratiska regeringskansliet. Det är ansvarslöst. Nu är dessa subventioner borta och vi ser morgondagens bostadsmarknad formas.

Ägarlägenheterna är ytterligare ett stort steg i rätt riktning. Nu kommer blir det möjligt att de facto äga sin lägenhet. Idag är man delägare i en bostadsrättsförening, men i egentlig mening inte ägare till de kvadratmetrar man bor på. Detta är en brist som nu alliansregeringen tar tag i och reformerar.

Inga kommentarer: