Stefan Erikson

onsdag 16 september 2009

Odemokratisk nomineringsprocess hos (S)?

I Corren går att läsa att Socialdemokraternas process för att ta fram valsedlar enligt Anne Ludvigsson (S), riksdagsledamot från Östergötland, är ett pussel med namn, gjort av en inre krets i partiet.

Det är ju tråkigt om det är så att Socialdemokraterna inte har en demokratisk process för att plocka fram sina företrädare. Är det detta som (S) menar är rättvisa och "alla ska med"?

Hos oss i Moderaterna pågår just nu nomineringstiden för att få in namn på kandidater till kommunfullmäktige och till landstinget. Alla som är intresserade eller vill nominera någon kan göra det till länsförbundet på ostergotland@moderat.se

I nästa steg så bearbetar rekryterings- och nomineringskommittén alla namn och försöker vara behjälplig med information till kandidaterna. Det kan nämligen vara så att någon som vill kandidera inte vet vad uppdraget innebär eller hur mycket tid det tar. Därför är det bra med en dialog så att kandidaterna kan välja att fortsätta processen eller att tacka nej om det inte känns rätt eller praktiskt möjligt att åta sig uppdraget. Ett krävande arbete, familj, sjukdom, studier eller andra åtaganden kanske gör att det blir svårt att bära uppdraget och då är det bra som kandidat att känna till så mycket som möjligt i förväg.

Därefter hålls ett provval där våra medlemmar demokratiskt får rösta på ett antal personer som de vill ska toppa valsedlarna. Provvalet väger således tungt när det gäller den slutliga ordningen på valsedeln.

Slutligen, efter provvalet, hålls en nomineringsstämma där ett stort antal ombud från alla föreningarna fastställer ordningen av kandidaterna på valsedeln.

Inga kommentarer: