Stefan Erikson

tisdag 2 juni 2009

Ett steg i rätt riktning för villaägare med tomträtt

I skrivande stund fattades beslut i Linköpings kommunfullmäktige om friköpspriser för tomträtter i Linköping. Priset blir 270 000 kronor, vilket är en kraftig förbättring mot de första nivåer som diskuterades som låg hundratusentals kronor över denna nivå. 

Frågan har behandlats sedan i höstas när Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden fick frågan på sitt bord. För egen del tog jag direkt tag i frågan från ett lagstiftningsperspektiv och började forska i hur detta har behandlats tidigare i Justitiedepartementet. 

Riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) och jag drev sedan frågan vidare på riksdags- och regeringsnivå och har fått positiva besked från justitieminister Beatrice Ask (M) om att lagstiftningen bör ses över genomgripande.

Finn och jag har även haft kontakter med Villaägarnas riksförbund samt med tomträttshavare runt om i hela landet. Vad man är överens om är att lagstiftningen inte fungerar. Den är svårtolkad och kan missbrukas.

Idag kan vi konstatera att det finns en bred politisk enighet i Linköpings kommunfullmäktige om ett nytt beräkningssystem för friköp av tomträtter. Denna lösning är hållbar över tiden och inte politiskt kontroversiell.

Vad som nu kvarstår är att vidare arbeta med att reformera den illa fungerande tomträttslagstiftning som funnits sedan 1907 och som bara setts över två gånger på över 100 års tid. Socialdemokraterna initierade två utredningar under de senaste mandatperioderna men de förmådde inte att leverera. Detta duger inte. En regering måste visa handlingskraft. En genomgripande reformering och översyn av lagstiftningen måste därför ske. 

I Corren den 12 maj skrev Finn Bengtsson och jag en debattartikel om tomträttsfrågan som ett svar på Socialdemokraternas lagstiftningskramande. För oss är det viktigare att öka tryggheten för villaägarna än att krama en illa fungerande lagstiftning.

Inga kommentarer: