Stefan Erikson

onsdag 4 mars 2009

Tomträttslagstiftningen måste reformeras

I Linköping har det under andra halvåret 2008 förts en debatt om tomträttslagstiftningens tolkning och tillämpning. Problemet har varit att villaägare som hyr tomtmark av kommunen genom ett tomträttsförfarande inte anser att uppräknade tomträttsavgälder är skäligt framräknade.

Nyligen har det i Corren publicerats ett antal artiklar i ämnet och riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) och jag har svarat.

Under hösten arbetade Finn Bengtsson och jag fram ett underlag till en motion som väcktes i riksdagen under allmänna motionsperioden. Vi vill i grund och botten se en reformering av hela tomträttslagstiftningen. Lagstiftningen tillkom 1907 och har förändrats endast två gånger på över 100 år. Det är svårt att tro att en sådan gammal lagstiftning kan vara modern idag på 2000-talet.

En reformering av tomträttslagstiftningen är något som tar tid och inte hinns med under innevarande mandatperiod. Därför vill vi se en stegvis förbättring genom att förändra avgäldsperiodernas tidslängd. Vi vill även se att regeringen under kommande mandatperiod prioriterar att reformera den idag dåligt fungerande lagstiftningen.

Motionen kan läsas på riksdagens hemsida här.

Inga kommentarer: