Stefan Erikson

tisdag 28 oktober 2008

Höjda pensioner


SVT rapporterar om att det blir en ovanligt hög höjning av inkomstpensionen nästa år. Pensionerna räknas upp med 4,5 procent.

Då tar vi några exempel:

Den som har en pension på 12 500 kronor får 4,5 procent = 563 kronor

Därtill sänker alliansregeringen skatten med ca 67 kronor

Totalt tillskott blir per månad: 630 kronor

I procent motsvarar detta 5,0 procent

Den som har lägre pension, garantipension, på 92 900 kronor per år, vilket motsvarar 7 742 kronor får 4,5 procent = 348 kronor

Därtill sänker alliansregeringen skatten med ca 216 kronor

Totalt tillskott blir per månad: 564 kronor

I procent motsvarar detta 7,3 procent

Mest går till dem med de lägsta pensionerna som behöver tillskottet mest!

Uppräkningen av pensionerna sker utifrån följsamhetsindex. Uppräkningen är till för att kompensera för inflation och höjda prisnivåer. Med en uppräkning på 4,5 procent blir det till och med några kronor över - inte mycket men lite.

Skattesänkningen däremot är inte, som vissa tror, till för att kompensera för höjda priser. I så fall kan man ju undra hur folk överhuvudtaget överlevt under ett långt socialdemokratiskt maktinnehav med ideligen höjda skatter. Priserna gick minsann upp men inte sänktes några skatter inte...

Den skattesänkning som alliansen föreslår är till för att ge de pensionärer som har de lägsta inkomsterna en bättre ekonomisk situation. Den som har garantipension enbart, får ett par hundralapper mer kvar i plånboken - NETTO efter att hänsyn tagits till ökade prisnivåer och den uppräknade pensionen.


Inga kommentarer: