Stefan Erikson

onsdag 2 december 2009

Nytt liv i eurodebatten

Tjänar Sverige på att gå med i EMU? Blir det lättare för oss svenskar med euron som valuta? Ja, detta är frågor som nu är aktuella att diskutera efter det svenska ordförandeskapet i EU i och med att EU-nämndens ordförande Anna Kinberg Batra vill väcka debatten om en ny framtida omröstning i EMU-frågan.

Vi moderater respekterar folkomröstningens utslag år 2003 som innebar att Sverige inte initialt skulle gå in i EMU-samarbetet och byta kronan mot euro. Dock så har euron nu under 10 år blivit en allt större valuta och vi ser hur den påverkat oss och andra länder. Även den allmänna opinionens syn på euron har förändrats. Börjar det bli dags för en ny folkomröstning?

Igår talade jag på Ydremoderaternas julgrötskväll och fick då höra om en ung kvinna som är egenföretagare. Hon har från noll drivit upp sitt lilla företag och importerar varor till Ydre för vidareförsäljning. Idag är verksamheten betydande för hennes del och att handla i euro skulle innebära mindre krångel och arbetsbörda när det gäller redovisningen. Det är således inte bara stora företag som handlar med andra euroländer - det gör även den lilla småföretagaren i Ydre och många fler än så. För deras del skulle en gemensam valuta underlätta i vardagen.

Inga kommentarer: