Stefan Erikson

måndag 31 augusti 2009

Vi får aldrig glömma 1 september 1939


Klockan 4.40 på morgonen sveper Hitlers bombplan in över Polen. I alla delar av landet bombas och förstörs flygplatser och städer. Andra världskriget var ett faktum.

Omkring 60 miljoner människor dog under andra världskriget. Detta gör kriget till den blodigaste militära konflikten i modern tid.

Det som gör andra världskriget unikt är att den tekniska utvecklingen hade kommit långt. Det innebär att kriget 1939 - 1945 är den mest dokumenterade militära konflikten. Alla inblandade länder dokumenterade noga med fotografier och filmer de olika slagen och stridigheterna och även om mycket av den noggranna bokföringen och skriftliga dokumentation förstördes av Nazisterna så finns mycket ännu bevarat som kan berätta och bekräfta vad som hände.

Ett krig som det under 1930-1940-talet kommer vi nog inte få se igen. Detta beror inte bara på att man mot man-kriget bytts mot en mer högteknologisk och intelligent form av krigföring, utan även på att det idag finns en bättre stabilitet bland världens stater.

Jag ser EU-samarbetet som mycket viktigt för att värna freden, inte bara i Europa utan även på andra håll i världen. Genom den allt större roll som EU spelar på den internationella arenan kan vi svenskar tillsammans med övriga EU-medlemmar verka för att stärka demokratin och förebygga konfliker på andra håll i världen.
Sverige behöver också ett starkt, modernt och tillgängligt försvar som kan värna vår nations självständighet och integritet. Morgondagens hot kommer troligen mer från terrorgrupper än från andra nationer. Jag tror också att hotet för att människors integritet kränks och att företagshemligheter avslöjas kommer att öka. Så morgondagens försvar som ska skydda våra nationsgränser och våra medborgare kommer inte bara handla om soldater och kanoner utan även om en hög kompetens för att skydda information om medborgare, företag, myndigheter och organisationer.

Inga kommentarer: