Stefan Erikson

måndag 22 mars 2010

Sverige behöver ladda upp med ny kärnkraftsenergi


Den här kalla vintern har vi fått uppleva vad som händer när kärnkraften står still. Elpriserna går upp och Sverige får importera smutsig kolkraftsel från våra europeiska grannländer. Men går nu alliansens kärnkraftsproposition igenom så stundar en energirik framtid!

Alliansens energiöverenskommelse vilar på tre ben: vattenkraft, kärnkraft och förnybara energikällor. Detta är en mix som inte utesluter något klimatsmart energislag. Kärnkraften ger upphov till mycket låga utsläpp, men kräver hög säkerhet och forskning kring detta.
Vattenkraften är etablerad i Sverige och orörda älvar behöver inte tas i anspråk, men effektuttaget vid befintliga verk kan öka vilket är bra. Förnybara bränslen kommer med stormsteg men förutsätter fortfarande mycket forskning och utveckling för att bli konkurrenskraftig. Alla energislag har sina fördelar och förutsättningar som ska tas i beaktande men det viktigaste är att tillåta företag och forskare att utveckla och investera i de energikällor som är mest konkurrenskraftiga och klimatsmarta. En snabbavveckling av kärnkraften vore förödande för jobben och industrin men även för konsumenten som betalar elräkningen.

Med andra ord så är alliansens energiöverensommelsen som ett smörgåsbord där marknaden får stort inflytande över framtidens energikällor. Även prisbilden blir bättre när kärnkraften tillåts förnyas och där gamla reaktorer tillåts ersättas med nya. Det beror nämligen på att det krävs ett stort utbud för att kunna pressa priserna på marknaden. Genom att många reaktorer stått stilla under vintern har produktionen varit för liten och vinnarna har varit energibolagen som kunnat ta ut mycket högre priser av konsumenterna.

Det är tyvärr beklagligt att oppositionen vill avveckla kärnkraften. Inte minst när svenska folket visar sitt stöd för att behålla kärnkraften. Frågan är således om oppositionen verkligen har så stort stöd i opinionen som vissa undersökningar visar, när deras väljare inte står bakom deras kärnkraftsmotstånd.

Men helt enig är inte oppositionen. I Dagens Industri skrev såväl ett socialdemokratiskt kommunalråd som två fackliga företrädare i förra veckan att de vill se ny kärnkraft. Hur ställer sig Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Lars Ohly till detta? Det ska bli spännande att se hur oppositionens samlade energipolitik ser ut.

Inga kommentarer: