Stefan Erikson

tisdag 28 oktober 2008

Enklare skatteregler

Alliansregeringen föreslår nu att bolagsskatten sänks. Detta är ännu ett viktigt förslag för ett enklare och mer rättvist skattesystem i Sverige.

I förslaget ligger förutom sänkt bolagsskatt även sänkt expansionsfondsskatt, reformerade 3:12-regler samt att skatteplanering med hjälp av räntesnurror förhindras.

Eftersom de pengar som staten förlorar i skatteintäkter, till stor del tas igen genom att skatteplaneringsmöjligheter med hjälp av räntesnurror förhindras, innebär det att reformen till vissa delar bär sig självt. Dock så innebär hela satsningen en totalt sett lägre beskattning av våra svenska företag.

Eftersom detta förslag lagts fram, finns det således en möjlighet att rakt av, över hela linjen, sänka bolagsskatten så att den nya lägre skattesatsen kommer alla företag till del. Skatteplanering är något som oftast större bolag med kunskap och resurser har kunnat ägna sig åt. Man skulle kunna resonera som så att socialdemokraterna tidigare har överbeskattat småföretag helt i onödan, men genom krånliga skatteregler, öppnat för skatteplanering för de som har energi, kunskap och resurser att ägna sig åt detta. Men nu skapar alliansen ett mer rättvist och enklare och mer renodlat skattesystem.

Den svenska bolagsskatten var under många år lägre än genomsnittet för länderna i Europa, men under det senaste decenniet har många länder sänkt bolagsskatten och gått om Sverige.

Detta innebär att Sveriges konkurrenskraft sjunker och det blir mer lönsamt för svenska bolag att etablera verksamhet utomlands, alternativt att ägna sig åt avancerad skatteplanering.

För att främja ett starkt företagsklimat i framtiden är det av stor vikt att det är enkelt och lönsamt driva företag i Sverige. Med sänkt arbetsgivaravgift, sänkt bolagsskatt, sänkt inkomstskatt och mindre regelkrångel har alliansregeringen visat sin viljeinriktning för att värna ett bättre företagsklimat även i framtiden.

Inga kommentarer: