Stefan Erikson

torsdag 28 januari 2010

När Mona talar - sjunker stödet

Henrik Brors skriver idag i DN om den senaste opinionsundersökningen, som visar att oppositionens övertag i mätningarna inte längre statistiskt kan säkerställas.

När Socialdemokraterna lämnat besked om vad de vill göra så har stödet sjunkit. Jag förstår det, för vem vill ha en politik som för Sverige bakåt istället för framåt?

Trovärdigheten för oppositionen är ju inte direkt så stor. (S), (V) och (MP) har många frågor där skiljelinjerna är stora.

1. Alla tre vill höja skatterna - men olika mycket och på olika områden. Vem får betala? Jo medborgarna såklart. Höjda skatter innebär färre jobb. Detta ger i sin tur ökat utanförskap och högre kostnader för staten vilket minskar reformutrymmet för satsningar på välfärden.
2. Alla tre vill satsa miljarder av skattebetalarnas pengar på massa saker - men på olika saker. Men, till slut ska ju en budget läggas. Vilka satsningar kommer få plats i budgeten och vilka faller bort? Det är inte trovärdigt att gå in i valrörelsen och lova ditt och datt utan att det finns en realistisk plan för hur detta ska kunna genomföras.
3. Försvarsfrågan splittrar...
4. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill införa protektionistiska miljötullar som moverkar den gröna frihandel som vi Moderater vill se växa fram.
5. Mona Sahlin har gång på gång sagt att hon vill pumpa in pengar i SAAB - ett utlandsägt bolag med produktion i Sverige och som dessutom nästan aldrig gått med vinst. Jag anser inte att välfärdens pengar ska användas till att köpa olönsamma företag. I och med Spykers köp av SAAB har marknaden visat att det finns intressenter som vågar satsa. Dessa nya ägare vet dock vad det innebär att äga och driva en bilfabrik. Det är inte trovärdigt av Sahlin att populistiskt säga att hon vill stötta SAAB. Om det funnits substans i hennes uttalanden hade ju hon själv och övriga partikamrater kunnat lägga ett eget bud på bolaget...
6. Socialdemokraterna har populistiskt sagt att de vill satsa på pensionärerna. Hur då? Jo, genom att smeta ut några miljarder som ger någon hundralapp till alla pensionärer. Varför är detta inte trovärdigt? Jo, under 12 år när (S) styrde motionerade Moderaterna varje år för sänkta skatter för pensionärerna - (S) avslog dessa förslag varje år. Inte heller sänkte (S) själva skatten för pensionärer även fast de kunde.
7. Socialdemokraterna har med kraft kritiserat alliansens sjukförsäkringsreform. Men den visar sig ju fungera. Fler får snabbare stöd och blir snabbare friska idag än när (S) regerade. Till slut har dessutom Socialdemokraterna köpt 90 procent av alliansens sjukförsäkringsreform - så vad är det egentligen de klagar på? Några bättre alternativ har de ju inte kommit med. Bara förslag som innebär en återgång till gamla mönster där människor sorterades ut i utanförskap.

Inga kommentarer: