Stefan Erikson

tisdag 18 november 2008

Sverige beroende av omvärlden

Även om Sveriges ekonomiska utveckling varit god de senaste åren, drabbas vi nu hårt av den internationella finanskrisen. För ett litet exportberoende land som Sverige, blir det direkt märkbart när andra länder inte längre i samma omfattning efterfrågar våra produkter och tjänster.

På grund av finanskrisen i USA, vilken har spridit sig från land till land, kommer 2009 bli ett år med nolltillväxt eller en liten tillbakagång. I olika scenarier kan dock en liten återhämtning skönjas redan 2010.

Det är viktigt att komma ihåg att de svenska finanserna är fortsatt goda. Alliansregeringen fortsätter satsa på skattesänkningar på arbete och fortsätter att stärka den svenska välfärden. Detta är strukturellt viktiga satsningar, som möjliggjorts genom de förberedelser som alliansregeringen gjort sedan maktskiftet 2006.

Finansminister Anders Borg har vid sin senaste pressträff om finanskrisen betonat att det fortsättningsvis är viktigt att ha goda statsfinanser. Det är viktigt i ett läge som detta att ha en ansvarsfull ekonomisk politik som inte äventyrar den goda ordningen i de offentliga finanserna.

Inga kommentarer: