Stefan Erikson

tisdag 25 november 2008

Enig allians mot splittrad opposition

Debatten i kommunfullmäktige fortsätter, nu ligger vi tre timmar efter tidsplanen och det är uppenbart att det blir en sen kväll. Vad finns då att säga om dagens budgetdebatt hittills?

Jo, Allians för Linköping presenterar ett enigt budgetförslag. Mot detta står tre olika budgetförslag från socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Skillnaden i oppositionspartiernas budgetförslag är stora så jag frågar mig hur det någonsin kommer kunna bli ett realistiskt regeringsalternativ till nästa kommunval.

Allians för Linköping lägger en ansvarsfull budget där det är ordning på kommunens finanser och det finns en marginal av resursmedel att använda under kommande budgetår för att kunna satsa på speciella åtgärder eller täcka upp för oväntade ökade kostnader. Detta är ansvarsfullt, speciellt i en tid med lågkonjunktur och finanskris hängande runt hörnet.

Socialdemokraterna satsar på allt möjligt. Ansvarsfullt och trovärdigt? Nja, de tömmer de resursmedel som finns som marginal för justeringar och därmed är den socialdemokratiska budgeten väldigt osäker. Detta innebär således att (s) inte kan satsa någonting extra under kommande år eftersom nästan alla pengar redan är förbrukade. Var finns marginalerna för ett handlingsutrymme?

Det är förbluffande att se socialdemokraternas plötsliga omtanke om bostadsområden som Skäggetorp, Ryd och Berga.

I den rapport som den moderata arbetsgruppen Integration och arbete nyligen presenterade är det tydligt att 100 av 105 bostadsområden som har svåra problem med låg förvärvsfrekvens var socialdemokratiskt styrda under mandatperioden 2002-2006. Detta är det facit vi ser idag av den icke fungerande socialdemokratiska politiken. Den har lett till segregation och utanförskap.

Om socialdemokraterna hade menat allvar med satsningar på Skäggetorp, Ryd och Berga så hade man hela 12 år på sig att satsa där. Det gjorde man inte och nu passar det tydligen att i opposition att satsa. Men hur trovärdigt är detta?

Märkligt är det också att se att socialdemokraterna verkar vilja kopiera saker av alliansen och vill göra satsningar på sådant som faktiskt redan finns. Alliansens Jobbtorg, kallar man t ex för Jobbcenter - vissa skillnader finns men de är mest kosmetiska.

Idag har skillnaden mellan alliansen och socialdemokraterna med andra ord blivit ännu tydligare. När socialdemokraterna mest fokuserar på ord så fokuserar alliansen på handling. Det händer faktiskt saker nu i alliansens Sverige. Frågan är varför oppositionens största parti var så passivt när de själva satt i majoritet.

Och så några fler splittringar inom oppositionen och skillnader mot alliansen...

- (s) vill förstöra värdefull jordbruksmark genom att bygga bostäder där. Det vill inte (mp). Det vill inte alliansen.

- (s) vill (än så länge... kan skönja viss risk för höjningar...) ha oförändrad kommunalskatt i Linköping. (mp) och (v) vill höja med 1 krona, vilket innebär att man vill ta 250 000 000 kronor ur Linköpings medborgares plånböcker.

- (s) vill inte ha Eget val - eller kanske lite, fast man är inte säker på vad man vill. Alliansen införde Eget val som en frihets- och valfrihetsreform. Vi har flyttat makten från det offentliga till den enskilda medborgaren.

- (s) vill inte ha vårdnadsbidrag - de vill ta bort en av alliansen införd valfrihetsreform.

- (s) vill dra ner på landsbygdsskolorna men vågar inte säga vilken skola som man vill lägga ner. Det borde väl vara av intresse att veta för de Linköpingsbor som bor nära och har barn i en sådan skola?

- (v) vill ha gratis kollektivtrafik. Jag har inte uppfattat som om det finns något mer parti i Linköpings kommunfullmäktige som vill ha detta. Är detta ett ansvarsfullt sätt att använda skattebetalarnas pengar? Tidigare försök i andra städer har inte visat på så goda resultat direkt.

Inga kommentarer: