Stefan Erikson

måndag 14 september 2009

Marika förklarar sambanden mellan jobb och skattetryck

Marika Formgrens ledare i Corren är lysande. Pedagogisk och riktig. Höga skatter ger färre jobb. Lägre skatter ökar köpkraften och ökar incitamenten att jobba och ger fler jobb.

Det är lite skrattretande att se trepartikoalitionen på vänsterkanten när de ska försöka få ihop sitt regeringsalternativ. Det är få frågor som dom verkar vara överens om. Ta bara skattefrågan. Vänsterpartiet vill höja jättemycket, Socialdemokraterna vill höja en del och Miljöpartiet vill höja jättemycket här och var.

Okej, linjen är tydlig, oppositionen vill höja skatterna. Det vet vi. Vi vet också att höjda skatter är kontraproduktivt för den ekonomiska tillväxten och ger färre jobb. Men hur mycket och på vad vill oppositionen höja skatten? Och hur vill de använda pengarna?

I Linköping vill Socialdemokraterna ha oförändrad skatt 20.40 kronor, än så länge. Vänsterpartiet vill höja en krona. Miljöpartiet ville tidigare höja 50 öre men närmade sig i föregående budgetmotion Vänsterpartiet och vill höja en krona.

I statsbudgeten räcker det med att titta på hur oppositionen vill satsa på försvaret. Det ena partiet vill spara mer än det andra. Samtidigt satsar alliansen mer på försvaret än tidigare och bygger ut.

Nåja, det blir väl för rörigt att försöka förstå oppositionens så kallade regeringsalternativ, så man får väl sammanfatta det som att: Alliansen vill sänka skatterna. Oppositionen vill höja skatterna. Och Marika Formgren förklarar tydligt i sin ledare vad effekterna på antalet jobb och disponibel inkomst blir.

Inga kommentarer: