Stefan Erikson

torsdag 18 juni 2009

Sjukskrivningarna fortsätter sjunka

Ett minskat utanförskap - det var huvudfrågan som Moderaterna och Allians för Sverige vann valet på. Tyvärr är det svårt att hålla arbetslöshetssiffrorna i schack när vi ser den största globala finanskrisen på mycket länge skölja in över Sverige. Men det råder inga tvivel om att vår politik fungerar för att minska utanförskapet.

Hur kan man mäta om vår politik fungerar? Jo, genom att titta på utanförskapet och jämföra med hur det såg ut under den gamla Socialdemokratiska regeringens tid vid makten och jämföra med hur det hade sett ut om den gamla regeringen hade fått fortsätta att regera.

Så sent som i februari 2009 var fortfarande utanförskapet ca 50 000 personer lägre än det var innan valet och maktkskiftet 2006. Detta även med hänsyn till alla uppsägningar på grund av finanskrisen.

Men det finns många komponenter i detta. En sak är sjukskrivningstalen som fortsätter att sjunka. I april 2009 var ohälsotalet 34,8 procent vilket är en minskning med 7,3 procentenheter sedan april 2008. Även detta sker i tider av djup ekonomisk kris.

Sjukskrivningarna blir kortare och kortare och en del av förklaringen är tidigare insatser som sätts in för att stödja att man kan återgå i arbete. Detta är tack vare den nya rehabiliteringskedjan som alliansen infört istället för den gamla inhumana utsorteringspolitiken som rådde under Socialdemokraternas tid vid makten. Då förtidspensionerades 140 personer per dag. Idag får de som behöver hjälp ett tidigare stöd för att kunna återgå till sitt jobb.

Inga kommentarer: