Stefan Erikson

onsdag 18 mars 2009

Sverige gör mest inom klimat och miljö

EU gör mest för klimat och miljö i världen. Av de 27 medlemsländerna i EU gör Sverige mest. Med andra ord. Med alliansregeringen är Sverige nu världsbäst på klimat- och miljöarbete. Det kan vi vara stolta över.

I gårdagens tidning skrev jag just om detta faktum i Corren. Artikeln skrev jag som ett svar med anledning av diskussionen om höjd skatt på koldioxid och hur företagare inom t ex jordbruket ska kompenseras för detta. Sänkt arbetsgivaravgift, minskat regelkrångel och en översyn av handelsgödslet kan vara några delar i en lämplig mix för att kompensera jordbruken.

Igår hölls även moderaternas årliga jordbrukardag i partihögkvarteret i Gamla stan i Stockholm. Handelsminister Ewa Björling, ledamöter från riksdagens Miljö- och jordbruksutskott samt jordbruksminister Eskil Erlandsson var några av deltagarna. Även där diskuterades just frågan om hur åkerier, jordbrukare och andra företagare kan kompenseras för höjda koldioxidskatter. Jag upplever dock att alla är överens om att det är viktigt att vi moderater driver på i miljöfrågan, som vi länge gjort. Därför måste det komma konkreta och verkningsfulla kompensationer.

Inga kommentarer: