Stefan Erikson

måndag 16 februari 2009

Reinfeldt tydlig om SAAB

Det är oroande med stora varsel inom fordonsindustrin. Inom kort kommer besked om vad som händer med GM-ägda SAAB. Kommer verksamheten läggas ner, säljas eller styckas upp? Vad som än händer så är det några saker man måste vara tydlig med.

1. Staten ska inte äga bilfabriker. Socialdemokraterna har uttalat att de vill att staten ska gå in som ägare. Detta är både ansvarslöst och slöseri med skattebetalarnas pengar.
2. SAAB är ett före detta svenskt företag som länge haft en utländsk ägare. Företaget och dess ägare måste ta sitt eget ansvar för bolagets och medarbetarnas bästa.
3. Sverige bör ha en stark fordonsindustri. Detta går att få/bibehålla genom ett gott företagsklimat samt forskning inom till exempel miljöteknik för mer miljövänliga fordon.
4. Vi är inne i en lågkonjunktur. Det är möjligt att omvandlingstrycket nu blir hårdare och att företag i många branscher lägger mer krut på att utveckla sina produkter och tjänster. De jobb som finns idag är inte desamma som fanns för ett-två-tre decennier sedan. Titta bara på hushållsnära tjänster som är en bransch som växer kraftigt trots att det är lågkonjunktur. Vilka fler branscher har potentialen att växa nu? Finns många om bara viljan och modet att investera finns.
5. Vad företagen i Sverige behöver nu, så är det krediter. Investeringsvilliga företag finns men många får inte lån i samma utsträckning som för ett år sedan. Regeringens bankpaket är ett stort steg i rätt riktning. Fordonsindustrin omfattas även av regeringens kreditgarantier.

SAAB och GM måste visa på långsiktighet och tydliga affärsplaner. Nu när det är lågkonjunktur så ser det kanske mörkt ut men glöm inte att det antagligen är mycket ljusare inom två års tid, då kommer investeringsvilliga företag ha ett bra utgångsläge.

Inga kommentarer: